Must have kruiden en specerijen voor de thuischef

Must have kruiden en specerijen voor de thuischef

Heb je je ooit afgevraagd welke specerijen je in je voorraadkast moet hebben? Of je nu net begint met het vullen van je kruidenkastje, of probeert het wat in te krimpen, deze lijst van de 10 Essentiële kruiden en specerijen voor iedere Thuiskok is de ultieme gids om je voorraadkast compleet te maken.

Oké, koosjer zout en hele peperkorrels (koop een pepermolen, dat beloof ik) zijn beide absoluut onmisbare specerijen, maar ze zijn zo gewoon dat ze geen plaats krijgen op deze lijst van onmisbare specerijen en gedroogde kruiden. Want, wel, het is zo’n beetje een gegeven. Kosjer zout is de voorkeur boven tafelzout omdat het veel verder gaat bij het kruiden, de meeste (gerenommeerde) recepten met koosjer zout ontwikkeld worden, en wel, het heeft gewoon meer oomph.  Tafelzout is ook een onmisbare specerij, maar reserveer dat voor op tafel en bij het bakken, tenzij anders aangegeven.

Als vuistregel geldt dat alle specerijen en gedroogde kruiden op een koele, donkere plaats bewaard moeten worden. Veel mensen hebben de neiging om specerijen bij of boven hun fornuis te bewaren uit gemak tijdens het koken. De hitte die door het fornuis en de oven wordt afgegeven kan de specerijen echter beschadigen, waardoor hun kracht afneemt. Bovendien beginnen de meeste gedroogde kruiden en specerijen na 6 maanden hun potentie te verliezen, hoewel ze nog prima te gebruiken zijn, hou daar gewoon rekening mee en pas de kruiden aan (voeg meer toe) bij het koken, als dat nodig is.

Nu komen we bij het goede spul! Hier zijn de top 7 meest essentiële specerijen voor je kruidenkastje.

Essentiële specerijen:

– Rode pepervlokken

Of je nu zelfgemaakte marinara saus maakt of een afhaalpizza belegt, rode pepervlokken zijn essentieel om je maaltijden een kick van warmte te geven. Gebruik rode pepervlokken in pasta- en pizzasauzen, soepen, alles met worst, pekels, en marinades. Gebruik rode pepervlokken in deze Romesco Saus.

Knoflookpoeder

Als je weinig tijd hebt en een vleugje knoflook wilt toevoegen aan wat je ook aan het koken bent, is knoflookpoeder een prima kortere weg. Hoewel vers altijd het beste is, is het fijn om knoflookpoeder bij de hand te hebben voor drukke avonden. Sla die met toegevoegde kruiden en smaakstoffen over. En, als je het je afvraagt, knoflookzout is gewoon knoflookpoeder waaraan zout is toegevoegd (dus sla knoflookzout over en krijg meer waar voor je geld met knoflookpoeder). Gebruik knoflookpoeder in rubs, kruidenmengsels, dressings en vinaigrettes.

Gemalen kaneel

Een absolute must bij bakken en koken. Mensen kennen kaneel het meest in zoete toepassingen, maar het komt ook veel voor in hartige gerechten om diepte van smaak en dimensie toe te voegen. Gebruik het in desserts, brood, drankjes, stoofschotels, curry’s, sauzen, en chili’s.

Tip: Wie kaneel van de allerbeste kwaliteit zoekt, kiest voor Ceylon kaneel gemalen

Hele nootmuskaat

Ja, je hebt hele nootmuskaat nodig, wat betekent dat je een microplane nodig hebt. Maar geloof me, geraspte verse nootmuskaat biedt zoveel meer smaak dan het voorgemalen spul. Bovendien gebruik je een microplane voor heel veel dingen, ik gebruik de mijne dagelijks voor het zesten van citrusvruchten en het raspen van Parmezaanse kaas. Gebruik nootmuskaat in desserts, baksels, drankjes, en alles wat romig is zoals alfredo, witte basissauzen, aardappelsoep, en meer. Het wordt ook vaak toegevoegd aan groenten en gemalen vleesgerechten.

Cayennepeper

Op dezelfde manier als rode pepervlokken voegt cayennepeper hitte toe aan een veelheid van gerechten. Deze veelzijdige specerij, gemaakt van gemalen chilipepers, wordt vaak gebruikt in hete sauzen, en komt veel voor in Mexicaanse, Cajun, Zuidelijke en Indiase keukens. Geef een beetje kick aan chocoladewafels met een stevige dosis cayennepeper.

Gemalen komijn

Komijn is eigenlijk de gedroogde vrucht van een plant uit de peterseliefamilie, en komt zowel in zaadvorm als in gemalen vorm voor, maar gemalen komt in deze lijst voor, deels vanwege het gemak. Deze aromatische specerij wordt veel gebruikt in de keuken van het Midden-Oosten, maar ook in de Aziatische en Noord-Afrikaanse.

Uienpoeder

Uienpoeder staat op de lijst om dezelfde reden als knoflookpoeder. Het is geweldig voor drukke avonden of als je in de knel zit. Gebruik uienpoeder in rubs, kruidenmengsels, dressings, en vinaigrettes.