Koffiepads

Koffiepads: gemakkelijk en schoon, maar welke kiest u?

Het is niet lastig te bedenken waarom koffiepads in 2001 de ideale oplossing bleken te zijn. Deze kant-en-klare koffieporties doet u in uw koffiezetapparaat en hoppa, er staat een bakje koffie klaar. Geen gedoe met schepjes, filters of rommel. Douwe Egberts was degene die de pads introduceerde en dat samen met het Senseo koffiezetapparaat. Tot 2006 hadden ze hier het octrooirecht op, maar nu maken eigenlijk alle koffiefabrikanten koffiepads. Ook zijn er bijzonder veel verschillende machines waarin u deze pads kunt gebruiken. Heeft u zo’n machine aangeschaft, dan is het dus tijd om een goede koffiepad te vinden. De mogelijkheden zijn dan groot, dus hoe kiest u deze uit?

 

Koffiepads en boonsoorten

Er zijn twee belangrijke soorten koffiebonen, namelijk Arabica en Robusta. De koffie in de koffiepads komt meestal van één van deze twee boonsoorten of een mix daarvan. Arabica bonen bevatten de helft minder cafeïne dan Robusta bonen en smaken daardoor lichter en fruitiger. De nasmaak is bijna wijnachtig. De Robusta koffiebonen zijn juist donkerder, sterker en nootachtig van smaak. Deze bevatten dus ook veel meer cafeïne, dus tenzij u wakker wilt blijven zijn deze voor het slapen gaan niet de beste optie. Het grote voordeel van koffiepads is dat u gemakkelijk kunt afwisselen en bijvoorbeeld ’s avonds een kopje cafeïnevrije koffie kunt nemen terwijl u in de ochtend een zware en sterke bak nodig heeft.

 

De sterkte op de verpakking

Laat u niet misleiden door een aanduiding van de sterkte op de verpakking. Dit getal vertelt u eerder het verschil in sterkte tussen de pads van dezelfde fabrikant dan dat het u een globale schaal aanbiedt. De schalen van fabrikanten verschillen met elkaar en daarom kan bij de één koffie met sterkte 4 smaken als de nummer 3 van een ander. De sterkte leest u beter af aan hoe de bonen geroosterd zijn. Is dit licht, gemiddeld of donker? Hoe langer de bonen geroosterd worden, hoe sterker de smaak en hoe meer het de originele verse bessensmaak kwijtraakt. Light geroosterde koffie is daarom veel fruitachtiger en zuurder dan donker geroosterde bonen.

 

Duurzame koffie

Het is als laatste regel voor de samenleving en de wereld het beste om koffiepads met een duurzaamheidskeurmerk te kopen. De plantages waarvan deze koffie komt gaan eerlijk met hun mensen om, de koffie wordt volgens de regels verbouwd en er is geen sprake van uitbuiterij. Bekende keurmerken zijn dan Fairtrade en UTZ.

 

Kies uw koffiepads uit op smaak

Het belangrijkste gegeven bij het uitkiezen van uw koffiepads is dat u er een lekker bakje koffie mee kunt zetten. En dat is volledig gebaseerd op persoonlijke voorkeur. Net als dat u de whisky van de ene distilleerderij lekkerder vindt dan die van de andere, zal u ook de ene koffiepads beter vinden dan de andere. En dan is het niet relevant of dit een dure koffiesoort is of dat deze wel of niet als kwalitatief wordt aangeschreven. Als u van uw bakje koffie geniet, dan heeft u het goed gedaan. En net als dat u uw whisky met cola, on the rocks of straight kunt drinken, drinkt u uw koffie ook exact zoals u dat wilt.

De collectie koffiepads van KoffieTheePlaza is zeer divers. Het assortiment bevat zowel budget pads als koffiepads van verschillende duurdere merken.